BICICAMP FA TRETZE ANYS

BICICAMP FA TRETZE ANYS

BICICAMP FA TRETZE ANYS

Els inicis.

Tot va començar, ara fa tretze anys, el 2010, en un dinar al Mas de Serra, prop de la Selva del Camp. En aquella taula va néixer Bicicamp. Una entitat que naixia amb la voluntat de visibilitzar les bicicletes al carrer i animar a la gent a utilitzar aquest mitjà de transport. 

Amb aquest propòsit, i a iniciativa dels veïns de la urbanització Blancafort, deu entitats de la ciutat (Associació de Veïns Blancafort; Associació de Veïns Mas Vilanova; Centre d’Amics de Reus; Centre de Lectura; Club Excursionista Reddis; Club Natació Reus Ploms; Club Tenis Reus Monterols; Federació d’Associacions de Veïns de Reus; GEPEC; Unió de Botiguers), van signar el manifest de suport inicial amb una clara voluntat d’aconseguir la normalització de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport afavorint la mobilitat sostenible i el benestar de la població, i fent de la bicicleta un mitjà de transport quotidià i segur.

El projecte.

En un moment en què la ciutat no estava preparada per a circular amb seguretat amb bicicleta, Bicicamp va fer una aposta de futur, centrant-se en dos projectes que ara comencen a donar els seus fruits: la senyalització i recuperació de la xarxa de camins interurbans del nostre territori i la creació de vies segures per la mobilitat urbana en bicicleta. 

Els dos projectes van topar inicialment amb les resistències d’un ajuntament poc sensible en els temes de mobilitat activa, a peu i en bicicleta, tot i que la ciutadania responia massivament a totes les convocatòries de pedalades que s’anunciaven.

Convençuts que es podien trencar les resistències i que calia promoure entre la ciutadania els beneficis de moure’s d’una manera divertida i saludable per la ciutat i el seu entorn hem treballat per un ús quotidià i segur de la bicicleta. I ho hem fet engegant projectes per demostrar que era possible moure’s pel territori d’una manera sostenible.

El dia a dia. Rutes per a recordar i ciclar.

Tretze anys han donat per a molt. Hem fet sortides que ens han dut a ciclar el territori i ens han permès descobrir indrets significatius de casa nostra. Sortides que a partir de les rutes dels masos, les fumeres, el modernisme, els arbres, s’han acabat concretant en un seguit de rutes guiades. A Cop de Pedal i les Rutes del Galo en són el resultat. Unes rutes que ens permeten acostar-nos al patrimoni cultural, industrial i natural de la ciutat i el seu entorn d’una manera diferent.

I això ha estat possible gràcies a una xarxa rural de camins que connecta el nostre territori. Una xarxa de camins que ens permet ciclar d’una manera tranquil·la i segura i arribar als pobles i ciutats del nostre entorn més proper. Però per a fer-ho possible ha calgut insistir a preservar i protegir els camins, i senyalitzar-los. Aquesta ha estat una de les  feines de Bicicamp aquests anys. La ruta de l’oli la ruta dels campanars que s’està treballant amb la mateixa estratègia, en són bons exemples. En col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp i DOP Siurana, la primera, i amb el Consell Comarcal la segona, ens han servit per fer realitat aquesta senyalització. Una senyalització fàcil i entenedora, que ens porta pels pobles del Baix Camp envoltats de conreus d’horta, avellaners i garrofers.

Pedalar amb un toc de solidaritat.

Tretze anys en els quals també hem treballat amb altres entitats de la ciutat. La Bicicleta Solidària,  primer amb el Banc d’Aliments i després amb la Fundació Bara, va permetre recollir bicicletes en desús i posar-les en circulació, alhora que col·laboràvem amb projectes d’alt valor social, 

“En tres anys de funcionament la Bicicleta Solidària va recuperar i va posar en circulació més de cent bicicletes”.

Tretze anys, en els que hem hagut d’explicar que la bicicleta ens permet trobar-nos, jugar, viure la ciutat i l’entorn d’una manera diferent. Que cal adequar la trama urbana perquè sigui més segura i còmoda, i que cada cop més gent pugui anar a la feina i a l’escola amb aquest mitjà de transport. Els Parcs de Nadal, les Jornades Formatives a centres escolars, els Tallers Mecànics de manteniment de bicicletes, les Pedalades Solidàries i moltes altres activitats ens han permès visibilitzar la bicicleta als carrers i als camins i facilitar que la gent conegués rutes urbanes segures per moure’s i rutes per arribar als camins del voltant de Reus i poder gaudir del territori.

Reflexionar ciclar i parlar.  

I sobretot, hem reflexionat sobre com ens volem moure per la ciutat i el seu voltant. Reflexionar, ciclar i parlar, elements fonamentals de la nostra activitat al llarg d’aquests tretze anys. Reflexionar i parlar amb l’Ajuntament, que és qui en definitiva ha d’ordenar i clarificar la mobilitat de la ciutat. 

A conseqüència d’aquestes activitats avui, la xarxa urbana de carrils bici comença a ser visible a la nostra ciutat. I això no és casualitat. Lluny queda aquell 2011 en el que Bicicamp va assentar a diferents representants polítics de la ciutat i els hi va preguntar quina era la seva aposta per la mobilitat en bicicleta a la ciutat. El 2015 ho vam tornar a fer, i d’aquesta última trobada va sortir un Pla Específic de la Bicicleta que va ser presentat l’estiu del 2018. Hem hagut d’esperar cinc anys més, i nombroses reunions amb l’Ajuntament perquè puguem veure construïda una xarxa bàsica de carrils bici, de carrils de convivència i de zones 30 amb prioritat per les bicis que permetin connectar diferents punts de la ciutat. 

El futur.

I sí, estem contents, però encara queda molta feina per fer. Cal adequar la ciutat a la normativa vigent de ciutat 30 per a la pacificació del trànsit, manquen aparcaments de superfície, i sobretot cal relligar la política municipal per evitar contradiccions com la de l’ordenança de civisme, i la nova ordenança de mobilitat.
La ciutat encara necessita una xarxa de circulació per a les bicicletes que connecti la nova mobilitat amb els barris, els polígons, els espais agrícoles al voltant de Reus i amb els municipis veïns. Una xarxa degudament senyalitzada.

La ciutat necessita que els nens i les nenes puguin anar amb seguretat amb bici a l’escola. Els usuaris de la bicicleta necessiten que els cotxes els respectin i que la policia municipal no miri cap a un altre costat.

I com sempre diem calen normes clares pels conductors i els ciclistes, i cal informació i molta pedagogia als conductors de vehicles, per assegurar que els més dèbils, vianants i ciclistes, per aquest ordre, puguin circular amb total seguretat, per la ciutat, els camins i les carreteres.

I també, cal aixecar la mirada, veure-hi més enllà del campanar, i pensar en la mobilitat en bici a l’àrea metropolitana del camp. Conservant la xarxa de camins, com a espais segurs de connexió entre municipis i promovent la intermodalitat. Si així ho fem, aconseguirem que cada cop més gent utilitzi la bicicleta d’una manera quotidiana en els seus recorreguts de curta i mitjana distància.

I continuarem pedalant.

I pedal a pedal, aquella gent que volia circular pels carrers i camins del territori de manera quotidiana i segura, i volia passar-s’ho bé i que es diu Bicicamp després d’engegar i tirar endavant aquest projecte tan engrescador, hem completat un cicle. Un cicle que ens ha portat a parlar amb la gent i explicar una nova manera d’entendre la mobilitat. Una nova manera que té en compte a les persones. Una nova manera que ens obliga a reflexionar sobre com volem moure’ns per la ciutat i el seu entorn immediat. 

I sí, és cert. A Bicicamp volem una ciutat amb menys cotxes, menys soroll, menys contaminació, i sobretot, sobretot més segura i saludable per a tothom.

Gràcies a totes pel vostre suport.

SALUT I PEDALS

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial