RUTES TEMÀTIQUES – A COP DE PEDAL

Masos del terme – Zona Llevant

1. El Mas Miarnau (any 1901)

Som a la Munta i Baixa, on al segle XIX s’hi van construir un conjunt de masos d’estiueig. José Miarnau va ser-ne el promotor dedicant-lo a la seva esposa Dolores Ciurana, a la part central s’hi pot veure el nom de “Villa Dolores” Versió luxosa, del mas tradicional amb jardí i hort al costat, l’esgrafiat, les formes dels elements de forja i els colors de terra i ocre li atorguen un aire modernista. Des de 2005 és la seu del Centre d’innovació Permanent de la Fundació URV.

2. Mas Sabater

Va ser adquirit per Antoni Sabater i Esteve comerciant d’olis i fruits secs. Conegut també com a Mas Miró o Villa Maria, en destaca el camí de plataners, la porta de ferro massís i la torre de l’esquerra de planta quadrada i tres pisos amb una balustrada de ferro forjat. Actualment és la seu de l’hospital de dia d’Esclerosi Múltiple.

3. El Mas del Burgar

La partida del Burgar o antigament Brugar no es va incorporar a Reus fins a la primera meitat del s. XIX. Era un llogaret conformat per un conjunt de masos, amb molt poca població, però un dels nuclis de població més antics. El Mas és lloc central del terme del burgar. De tres planta baixa i tres pisos, en destaca l’últim amb una arcada amb una sèrie d’arcs de mig punt a la façana. Té capella pròpia construïda el segle XVIII.

*Pi del Burgar: Un dels pins pinyers (Pinus pinea) més grans del país. 4,73 m de volt de canó, 5 m de volt de soca, 22 m d’alçària i 25 m de diàmetre de la capçada.

4. Mas de la Condesa

És una de les finques tradicionals més gran del terme. La condesa era la filla única del Compte de Rius. El Mas és una construcció rectangular i volum senzill, amb coberta a dues aigües. A l’esquerra del Mas hi ha una ermita amb espadanya i campana. Destaca l’era del Mas, des d’on podreu tenir una bona perspectiva de la seva composició simètrica i proporcionada.

5. Mas Abelló

Seu del Centre Cívic del barri des de 1993. Del Mas fins on ara hi ha el Rosa Sensat i la carretera de Bellissens. La gent hi anava a comprar verdura, pollastres i llet. També era lloc de trobada la font, on la gent del barri venia a buscar aigua de brollava de la mina del mas.

6. Mas Iglesias

És una antiga masia reformada com a casa senyorial del municipi de Reus. L’edifici està protegit com a bé cultural d’interès local. És un edifici aïllat de planta quadrada amb planta baixa, pis i golfes. A dreta i esquerra hi ha dos elements de planta baixa i pis amb galeria correguda d’arcades, amb columnes jòniques i barana de balustres. Edifici central d’una antiga hisenda amb bosc, que arribava fins a la carretera de Salou. Actualment és la seu del Centre de la Imatge Mas Iglesias.

Itinerari: 

Iniciem la ruta davant de Mas Miarnau (1). Continuem pel carrer de sota del parc, carrer Antic pas del ferrocarril. Al girar la cantonada, passats els edificis d’habitatges arribem a l’entrada del passeig de plataners que ens porta fins davant de Mas Sabater (2).

Tornem a sortir pel mateix lloc. Donem la volta a la rotonda i agafem el carrer Ventura Gasol. Fa una baixada pronunciada i una pujada, al capdamunt girem a la dreta Abans d’entrar al barri Sant Joan, girem a l’esquerra pel camí de terra que ens durà a tocar de la via del tren. Seguim fins a baixar al barranc del Picarany. Baixem i girem a l’esquerra per sota el pont i just allí mateix el camí que marxa a la dreta tot fent una bona pujada. Continuem pel camí fins a arribar al Camí de Matet. A la dreta i trevessant uns petits túnels per sota la via, arribarem darrere el cementiri.

Continuem a la dreta per anar a la part del davant del cementiri. Sortirem per l’avinguda del cementiri fins a la carretera de Montblanc. ALERTA!! Cal travessar la carretera. La travessarem amb molta cura i anem a l’esquerra direcció el polígon industrial. Entrem al polígon fins a trobar el camí del Burgar. Continuarem durant 2 km fins a trobar el Camí d’Aixemoreres que marxa a l’esquerra i 200 metres arribem a Mas del Burgar (3).

*si continuem 200 metres més endavant, pel camí a la riera, podrem veure el Pi del Burgar.

Tornem enrere al Camí del Burgar. Girem a l’esquerra i uns metres més endavant a la dreta agafem el camí de la selva a Salou. Arribem a la carretera del Morell, la travessem i continuem pel camí que tenim davant. Travessem la via del tren i continuem uns metres fins al Camí de les Puntes, continuem a mà dreta. A l’arribar a una cruïlla de camins abans de passar per sota de la C-14, agafem el camí asfaltat a l’esquerra i arribarem al Mas de la Condesa (4).

Tornarem cap al camí. Baixem cap a la riera passant per sota de la C-14 i continuarem pel camí de les puntes, (vigileu!, seguiu el senyal del camí) fins a arribar a la carretera de Constantí. A pocs metres tenim la rotonda. Fem la volta i marxem pel camí del Burgaret primer i després pel camí del Mas de la Senna que ens portarà fins a tocar de Reus. Agafarem el vial a la dreta que ens porta al Barri Sant Josep. A pocs metres tenim l’entrada la Mas Tallapedra on podem veure els cavalls de l‘hípica. A l’esquerra hi tenim la bòbila Sugranyes.

Continuem pel vial i entrarem a la dreta cap al Mas Abelló (5). Des de davant la plaça continuarem cap al passeig i anirem cap a la rotonda. Amb cura i baixant de la bici continuarem pel vial, entrarem al Barri fins al passeig i anirem fins a la rotonda. Amb cura i si cal baixant de la bici, a la dreta agafarem la vorera per travessar la via del tren per sota. Anem a buscar el carrer Lleó XIII a l’esquerra. Continuarem tot recte fins a arribar a Mas Iglesias (6).

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial