Bicicamp fa tretze anys. Nota de premsa. Calendari activitats.

Bicicamp fa tretze anys. Nota de premsa. Calendari activitats.

Ara que ens acostem a la setmana de la mobilitat sostenible i  s’engega un nou curs. I ara que hem de conviure amb els nous trams de carrils bici de la ciutat, és un bon moment per fer balanç de la feina feta i per donar pas a un nou cicle per a Bicicamp i la lluita per la mobilitat en bici al camp de Tarragona

I per celebrar els tretze anys de l’entitat i donar pas al nou cicle, organitzem un seguit d’accions. La primera ja la vam fer l’11 de juny, en un recorregut que ens va portar pels nous carrils bici de la ciutat. El 22 de setembre al Centre de Lectura farem una jornada que ens permetrà parlar i reflexionar sobre la Pacificació del trànsit en Entorns Escolars. El 7 d’octubre anirem a la Selva del Camp, en el que serà un tast de la ruta dels campanars. I acabarem al novembre amb una presentació a l’Arxiu Municipal que resumirà els tretze anys de l’entitat. 

Aquest 2023 tanquem una etapa que ens ha permès parlar i explicar una nova manera d’entendre la mobilitat al Camp de Tarragona i específicament a la ciutat de Reus. Una etapa al llarg de la qual hem treballat per aconseguir la normalització de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport per afavorir una mobilitat sostenible.

Tretze anys pedalant pel Camp de Tarragona.

En un moment en què la ciutat i el territori no estaven preparats per a circular amb seguretat amb bicicleta, Bicicamp va  fer una aposta de futur centrant-se en la recuperació i senyalització de la xarxa de camins rurals i la creació de vies segures per a la mobilitat urbana en bicicleta.

El resultat d’aquesta aposta han estat tot un conjunt d’activitats i accions que de manera continuada ens han portat a ciclar per camins i carrers i a parlar amb les diferents administracions. 

A Cop de Pedal, les Rutes del Galo i la Ruta de l’Oli, són bons exemples de la feina feta. Unes rutes que ens permeten acostar-nos al patrimoni cultural, industrial i natural de la ciutat i el seu entorn d’una manera diferent. Unes rutes pensades per a tothom, tranquil·les i segures, que són possibles gràcies a la insistència de Bicicamp en preservar, protegir i senyalitzar els camins.

La xarxa urbana de carrils bici que comença a ser visible a la ciutat aquest 2023, és un altre bon exemple de la feina d’aquests tretze anys. Les successives reunions amb representants polítics van permetre crear el 2017 el Pla Específic de la Bicicleta, fins a arribar a la construcció actual d’una xarxa bàsica de carrils bici, carrils de convivència i zones 30 amb prioritat per les bicis que permeten connectar diferents indrets de la ciutat.

Res de tot això és casualitat. La Participació en els Parcs de Nadal fent pedagogia de l’ús de la bicicleta, les Jornades Formatives als centres escolars de la ciutat, els Tallers Mecànics de manteniment de bicicletes, les Pedalades Solidàries i moltes altres activitats han permès visibilitzar la bicicleta i reflexionar sobre com ens volem moure. I sobretot, forçar a l’Ajuntament a ordenar i clarificar la mobilitat de la ciutat.

Perquè des de Bicicamp creiem en una ciutat amb menys cotxes, menys soroll, menys contaminació. Una ciutat més segura i saludable per a tothom.

I som conscients que queda molta feina per fer. La ciutat encara necessita una xarxa de circulació per a les bicicletes que connecti aquesta nova mobilitat amb els barris, els polígons, els espais agrícoles al voltant de Reus i els municipis veïns. I començar a treballar per  una xarxa senyalitzada al Camp de Tarragona que asseguri la mobilitat de tothom amb seguretat. 

Salut i pedals.

La Junta de Bicicamp.

CALENDARI D’ESDEVENIMENTS

Bicicamp 13 anys pedalant pel Camp de Tarragona.

 22 DE SETEMBRE Hora 19.00 Sala: Hortensi Güell, Centre de Lectura

JORNADA:   

Contaminació i Salut dels infants. La pacificació de trànsit als entorns escolars

Com afecta la salut dels nostres infants  la contaminació atmosfèrica i acústica en els entorns escolars. Com una transformació de la mobilitat a l’escola pot promoure també hàbits saludables?

A Reus un cop iniciada la primera fase de carrils bici segregats, ens cal reforçar la idea de pacificació del trànsit i la necessitat de reduir la velocitat i transformar els hàbits de mobilitat de la ciutadania. Pensem doncs amb la necessitat d’incidir en els entorns escolars, on  ja s’estan impulsant diferents propostes des de la comunitat educativa i són part dels eixos del pla de mobilitat sostenible que caldria prioritzar. Amb l’objectiu d’obrir una conversa ciutadana sobre la necessitat de pacificació del trànsit dels entorns escolars. 

19.00 h. Presentació de la Jornada a càrrec de Bicicamp i Projecte Bicibús 

19.15 –  19. 50 

Presentació a càrrec de COMT- Col·legi de metges de Tarragona

Mobilitat i Salut infantil

Ferran Campillo i López, MD @doktorkampi

Ferran Campillo i López, és pediatre especialitzat en salut mediambiental. Referent de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) a la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria i secretari del Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria. 

Taula rodona. Que ens cal a la ciutat per pacificar el trànsit als entorns escolars. ?

Modera: Bicicamp

  • Josep M. Solé . Coautor de l’estudi “Infraestructura i ús de la bicicleta al Camp de Tarragona: estat actual i reptes per a una mobilitat més sostenible, inclusiva i saludable (BICITGN)” URV-Gratet.
  • Xarxa d’Escoles Públiques de Reus
  • BICIBUS ALBERICH. Impulsant un canvi d’hàbits.

2 i 16 d’octubre. 17.30 h Centre Cívic Mas Abelló. 

Sessions de participació per a l’Organització Ciutadana i comunitària per la promoció de l’ús de la bicicleta. 

Vols  participar per construir l’estratègia ciutadana per a la transformació a una mobilitat més sostenible  al Camp de Tarragona?  Quins són els projectes comunitaris que treballen per una transformació de la mobilitat? Quins són els reptes de futur que caldrà afrontar i com ens podem organitzar la ciutadania. 

T’hi esperem.

Amb el suport de: COMUNALITATS REUS SUD

7 D’OCTUBRE. 

SORTIDA EN BICI A LA SELVA DEL CAMP. 

Aquesta sortida seria un tast de la Ruta dels campanars i dels masos, per acabar a La Selva del Camp en un taller de bicicletes organitzat per Escamot i un vermut. Sortim a les 9.30 del matí del peu del Campanar de la Prioral per poder ser a La Selva del Camp sobre les 11.30 i així poder aprofitar el taller de bicicletes organitzat per Escamot  i el vermut a càrrec del Casal Popular de la Raconera. Tornarem cap a Reus al voltant de les 13.00 h 

Organitza Bicicamp i Escamot sccl. Amb la Col·laboració del Casal Popular La raconera

Estem preparant:

NOVEMBRE   A l’arxiu de Reus.

Presentació:  Acció comunitària per a la transformació de la ciutat. 13 anys treballant per una mobilitat quotidiana i segura en bici. 

Entitats que col·laboren

Escamot sccl, Bicibus La Vitxeta, Bicibús Alberich, Xarxa d’Escoles públiques de Reus, Col·legi oficial de metges de Tarragona, Centre de Lectura, Comunalitat REUS SUD, Casal Popular la Raconera (La Selva del Camp).

Nota de premsa en format .pdf:

Nota Premsa Bicicamp. BICICAMP FA TRETZE ANYS

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial