La bicicleta, una aliada en la mobilitat del desconfinament

La bicicleta, una aliada en la mobilitat del desconfinament

COMUNICAT BICICAMP  1/05/2020

En el procés de desconfinament progressiu que caldrà afrontar durant les properes setmanes i mesos es preveu un increment significatiu de l’ús del vehicle privat per part de la població, per raons obvies d’evitar l’ús del transport públic en els desplaçaments urbans i interurbans, essent aquests espais de difícil distanciament social, així com per alliberar aquest sistemes de transport per a l’ús d’aquelles persones que no tenen cap altra opció.

La bicicleta, en tant que transport individual permet mantenir la distància interpersonal de seguretat, augmenta la capacitat de les vies de transport al precisar menys espai que els vehicles a motor, permet alliberar espai al transport públic per a qui més el necessita, millora l’estat físic i emocional de les persones, en reforça el sistema inmunitari i contribueix a mantenir baixos els índexs de contaminació i soroll, i és el mitjà més eficient per als trajectes entre 1 i 7 kms que s’acostumen a fer en àmbits urbans.

Per aquests motius cal considerar la bicicleta en aquest moment com un element imprescindible per la sortida del confinament, com una opció amb baix risc de contagi de cara a recuperar una mobilitat que eviti la propagació i els rebrots del Covid-19, i que no ens aboqui encara més ràpid al col·lapse climàtic que tenim a tocar i a uns nivells inacceptables de contaminació de l’aire que no faran més que agreujar la situació de les persones amb malalties respiratòries especialment vulnerables al virus.

És per això que:

– Des de BiciCamp ens sumem a la campanya #enbicicontraCOVID19 per promoure l’ús de la Bicicleta com el mitjà de transport personal adequat per a la prevenció del contagi i la reducció dels problemes associats a la mobilitat en vehicles a motor particulars ( congestió, contaminació, soroll, …)

 • Des de BiciCamp instem al Govern Municipal a situar la bicicleta com una opció de mobilitat preferent i necessària en l’actual escenari de desconfinament, i a desenvolupar de forma urgent mesures que permetin incrementar-ne de forma segura el seu ús durant les properes setmanes i mesos per evitar el risc de propagació del Covid-19 al transport públic col·lectiu, i l’increment del trànsit motoritzat amb conseqüències nefastes per la qualitat de l’aire i el canvi climàtic.
 • Que s’engeguin campanyes informatives i de comunicació esmentant la bicicleta com una opció de mobilitat preferent i recomanable en aquest moment per als desplaçaments autoritzats, pel seu baix risc de contagi i per contribuir a la descongestió del transport públic.
 • Donar directrius a la policia local perquè reconeguin la bicicleta com una opció de mobilitat preferent en el context d’emergència sanitària i evitar-ne la criminalització.
 • Rebaixar els límits de velocitat del trànsit per reduir els riscos d’accidentalitat i oferir major garantia de seguret a ciclistes i vianants. A la vegada que augmentar la temporalitat semafòrica per a bicicletes i vianants per tal d’evitar acumulacions en voreres i passos de vianants. 
 • El reforç i ampliació de corredors pedalables a nivell urbà i interurbà, cercant solucions d’urbanisme tàctic per habilitar de forma provisional ampliacions i nous traçats pedalables. Necessari en vies de mes de dos carrils de circulació i en les vies que dónen accés als pol·lígons industrials.
 • El tall de pas de vehicles en alguns carrers, en horaris convinguts per tal d’ampliar l’espai de vianants garantir així la obligació de mantenir la distancia social de 2 m. 
 • Garantir espais d’aparcament segur per a bicicletes, especialment en centres sanitaris  i poligons industrials  atractors de mobilitat en el moment actual.
 • Impulsar per al curs 2020-2021 un programa de promoció de l’ús de la bicicleta per accedir als centres educatius, amb experiències pilot de formació per una circulació segura amb bicicleta i mesures que facilitin l’ús segur de la bicicleta a l’alumnat, com bici-bus, traçats pedalables, pacificació dels entorns escolars.
 • Accelerar el desplegament del Pla Especific de la Bici, assolint l’execució d’actuació tal i com preveia el cronograma aprovat. I promoure l’Estatègia Catalana de la Bicicleta a la que es va adherir  l’Ajuntament de Reus 
 • Instar al Govern de la Generalitat a situar la bicicleta com una opció preferent de mobilitat en l’actual context d’emergència sanitària i en el procés de desconfinament.
 • Instar al Govern de la Generalitat per a que inicii un programa d’ajudes als municipis per l’habilitació i ampliació ràpida de traçats pedalables temporals i sistemes d’aparcament per a bicicletes.

 

A reus, 1/05/2020

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial